Hva slags programvare trenger jeg?

Dynamisk geometri

For å tegne dynamisk og geometrisk i et koordinatsystem, så bruker vi Geogebra. Her ligger det også mange graf-verktøy, og vi får mange muligheter i kombinasjon mellom geometri og funksjonslære.

I mange år har de fleste foretrukket versjon 5. Dette var et program som måtte lastes ned på hver enkelt PC, det var skrevet i Java, og hadde mange begrensninger for videre utvikling. Nå er det versjon 6 som gjelder, og det er et program som kan installeres på PC’en, kjøres fra nett, brukes på mobile enheter osv. Det har rett og slett blitt et mer moderne program. På DigitAbel bruker vi en online versjon av programmet, som kjøres ved hjelp av nettleseren Edge. Geogebra fungerer like bra med alle andre store nettlesere (Chrome, Firefox, Safari osv).

Sjekk ut hvordan vi har satt opp Geogebra Online på våre maskiner.

Les mer

Programmering

Det finnes mange blokkbaserte programmering-språk, og hundrevis av tekstbaserte. Dette gir oss mange muligheter, men også en utfordring. Elever som ikke programmerer i hverdagen kan fort bli forvirret dersom de blir utsatt for forskjellige språk hver gang de prøver programmering.

Vi har derfor valgt Python som standard. Dette er det mest brukte språket i den akademiske verden, og kanskje det enkleste tekstbaserte språket å lære seg.

Så…hvilket program skal vi bruke når vi skriver programmene våre? Vel her er det mange å velge mellom. I skole-sammenheng foretrekker vi MU-editor eller Thonny, men når jeg skriver kode selv, bruker jeg VSCode eller Jupyter.

Så, hva skal dere velge? Hvis du er nybegynner, så ville jeg startet med Thonny, og tatt det derfra. Sjekk ut hvordan du kan sette opp disse programmene på din PC.

Les mer

Regneark

Excel er udiskutabelt det mest utbredte regnearket som benyttes. Det betyr ikke at det er det eneste regnearket som er godt nok. OpenOffice og LibreOffice har sitt eget regneark som er mer enn godt nok for skoleelver, Google har et regneark i sitt GSuit som er strålende, og Apple har et regneark som heter Numbers. Bruk det du har tilgang til.

Vi har valgt å bruke Excel, men alle funksjoner som vi benytter finnes i de fleste andre regneark. Dersom dere velger å benytte f eks GSuit, så kan det hende dere må lete litt mer etter hvor man finner enkelte funksjoner.

Dersom du har en skole-konto med Office365 fra Microsoft, kan du også laste ned Office og installere den på inntil 5 andre enheter. 

DigitAbel – for dypere læring