Måle drivhuseffekt med microbit

Vi kan benytte oss av en microbit til å måle temperatur, men den er på langt nær så robust og nøyaktig som en sensor fra Pasco. Allikevel er den mer enn god nok til å gjøre målinger som kan demonstrere drivhuseffekt.

På baksiden av microbitten sitter det en sensor som registrerer temperatur. Problemet er at denne er koblet til prosessoren på chippen, og den vil bli litt varmere fordi prosessoren jobber. I et rom som holder 22 grader kan det derfor hende at chippen måler 26 grader. Dette gjør ikke så mye, fordi det vi er ute etter er å registrere hvor stor endringen i temperatur er i en lukket atmosfære i forhold til temperatur i en åpen atmosfære.

Du kan bruke både python og makecode (blokk-programmering) for å få til dette. Her ser du et par eksempler:

Måle temperatur med makecode

Her ser du et lite eksempel på hvordan man kan lage en kode i makecode som registrerer temperatur, og sender temperaturen til skjermen. Det ligger i koden at den skal vise en smiley 🙂 etter hver måling, og at den skal vente i 10 sekunder før den gjør en ny måling. Dette skal skje 10 ganger.

Det betyr at det kommer til å ta 10×10=100 sekunder å kjøre denne koden. Dersom du skal måle temperatur over f eks 20 minutter, så må du tilpasse koden deretter.

Svakheten med denne måten å registrere temperatur, er at du som utfører målingen må være våken, og skrive opp hver eneste gang det registreres en temperatur…men det fikser du 🙂

Du finner en fin editor her:

http://makecode.microbit.org/

 

Måle temperatur med python

Vi kan selvfølgelig lage akkurat det samme programmet i python. Her ser du et eksempel på hvordan jeg kan få microbitten til å gjøre akkurat det samme som vi gjorde i det forrige eksemplet.

Du finner en fin editor her:

http://python.microbit.org/

 

DigitAbel – for dypere læring